TÜİK hanehalkı verilerini açıkladı: Aile yapısındaki değişim gözler önüne serildi!

Hanehalkı Büyüklüğü Azalıyor: TÜİK Verilerine Göre 2024 Raporu

TÜİK tarafından açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2024 verilerine göre, Türkiye’de hanehalkı büyüklüğü azalma eğilimi gösteriyor. 2008’de 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, 2024’te 3,11 kişiye düştü. Bu değişim, hanehalkı yapısındaki önemli değişikliklerden biri olarak kabul ediliyor.

Şırnak Öne Çıkıyor

2024’te, ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il 4,85 kişi ile Şırnak olarak belirlendi. Şırnak’ı sırasıyla 4,63 kişi ile Şanlıurfa ve 4,50 kişi ile Batman izledi. En düşük hanehalkı büyüklüğüne sahip iller ise Giresun (2,53 kişi) ve Çanakkale (2,53 kişi) oldu.

Yalnız Yaşayanlar Artıyor

Verilere göre, yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hanehalklarının oranı 2016’da %14,9 iken, 2024’te bu oran %20’ye yükseldi. Bu durum, değişen yaşam koşullarına ve aile yapısındaki dönüşüme işaret ediyor.

Geniş Aileler Azalıyor

Tek çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı 2016’da %66,4 iken, 2024’te %63,5’e geriledi. Aynı dönemde geniş ailelerin oranı da %13,3’e düştü. Ayrıca, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişilik hanehalklarının oranı ise %3,2’ye yükseldi.

Hanehalklarında Yaşlı Oranı Yükseliyor

2024 yılı itibarıyla Türkiye’de hanelerin %25,3’ünde 65 yaş ve üzeri en az bir fert bulunmaktadır. Bu durum, hanehalklarının yaş yapısındaki değişimi gösteriyor.

Evlenme ve Boşanma Oranları

Türkiye’de 25-29 yaş grubundaki evlenmemiş bireylerin %72,6’sı halen anne-babası ile birlikte yaşamayı tercih ediyor. Boşanma oranlarında artış gözlemlenirken, 2024’te boşanma davalarından 186 bin 536 çocuk etkilendi.

Tek Çekirdek Ailelerin Yüksek Oranları

Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illerde tek çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüksek. Gaziantep, %71,4 ile bu kategoride en yüksek oranı gösteriyor.

Gelir Durumu ve Konut Sahipliği

Türkiye’de hanehalklarının %56,1’i kendi konutlarında yaşıyor. Ancak bazı haneler konut ve çevre koşullarından şikayetçi; %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar veya çürümüş pencere çerçeveleri sorunlarıyla karşı karşıya.

Tek Ebeveyn ve Çocuklarından Oluşan Hanehalkları Artıyor

2024’te toplam hanehalklarının %10,9’u tek ebeveyn ve çocuklardan oluşuyor. Bu oran, özellikle Bingöl ve Elazığ’da yüksek seviyede.

Related Posts

CHP’li Barut: “AKP ekonomiyi çökertti, yangın büyüyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP iktidarının büyüttüğü ekonomik ve siyasi kriz sonucu halka açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, yüksek enflasyon ve faizlerin ocakları söndürdüğünü söyledi. Halk kan ağlarken iktidarın çözüm yerine krizi büyüttüğünü aktaran Barut, “Açlık, sefalet ve yoksulluk dayatması sonucu üretim durdu, borçlar ödenmiyor. Bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Doğu Karadeniz’in Türk somonu ihracatı 35,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-nisan döneminde 35 milyon 850 bin 664 dolarlık Türk somonu ihracatı yapıldı.

Tavuk eti üretimi martta arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 231 bin 595 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azalışla 1 milyar 632 milyon 774 bin adede geriledi.

Asya’da borsalar sallanıyor: Çin’in planı ne? (13 Mayıs 2025)

ABD ve Çin hafta sonu İsviçre’de gerçekleştirilen ticaret müzakereleri sonrasında karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak düşürme konusunda anlaştı. Anlaşma kapsamında 14 Mayıs itibarıyla ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 …

ABD’de Cumhuriyetçiler yeni vergi yasa tasarısının detaylarını açıkladı

ABD Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler, eyalet ve yerel vergi indirimlerinin artırılmasını, bahşiş ve fazla mesai gelirlerinden alınan vergilerin kaldırılmasını ve 2017’de yürürlüğe giren vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasını hedefleyen yasa tasarısını sundu.

Emekliliğinden sonra girişimci oldu! Ata tohumundan fide yetiştiriyor

Kocaeli’de emekli olduktan sonra 51 yaşında girdiği meslek yüksek okulunu birincilikle tamamlayan ve 4 yıllık üniversiteye başlayan Yasemin Kızılkaya, kadın girişimcilerin ata tohumundan fide yetiştirdiği serada da üretimin her aşamasında yer alıyor.