Teknik Üniversiteler Birliği Kuruldu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 11 teknik üniversitenin katılımıyla Teknik Üniversiteler Birliği’nin kurulduğunu açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 11 üniversitenin rektörünün katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Prof. Dr. Özvar, “Teknik Üniversiteler Birliği teknik üniversitelerimizin çalışmalarına ekstra bir güç katacaktır. Bu birlikteliğin başta mühendislik eğitimi ve araştırma kültürü olmak üzere, yeni teknolojiler ve istihdam arasındaki uyumu güçlendireceğine inanıyorum” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Konya Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nin katılımıyla Yükseköğretim Kurulu(YÖK) bünyesinde ‘Teknik Üniversiteler Birliği’ kuruldu. Üniversitelerin ortak projeler geliştirmesini, sanayi ile daha güçlü bağlar kurmasını ve birbirleriyle daha fazla etkileşimde bulunmasını hedefleyen Teknik Üniversiteler Birliği, eğitim, toplumsal katkı, uluslararasılaşma, ortak araştırma kültürü, kalite ve Ar-Ge faaliyetleri gibi konularda üniversitelerin birbirlerine katkı sunmasını ve tüm bu alanlarda güç birliği yapmasını amaçlıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen protokol toplantısına YÖK Başkanı Erol Özvar ve 11 üye üniversitenin rektörleri katıldı. Toplantının başlangıcında ev sahibi İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, bir sunum gerçekleştirdi. Teknik Üniversiteler Birliği bünyesindeki üniversitelerde görevli toplam 12 bin 295 öğretim üyesinden 225 bin öğrencinin eğitim aldığı, bu öğrencilerden 11 bin 500’ünün ise uluslararası öğrenci olduğu öğrenildi.

‘ORTAK ARAŞTIRMA KÜLTÜRÜNÜN İNŞASI VE YAYGINLAŞMASINA HİZMET EDECEK’

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yeni ve kıymetli bir oluşum olan Teknik Üniversiteler Birliği’nin hem ülkemize hem de yükseköğretim sistemimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Ülkemizdeki teknik üniversitelerin her biri, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde, teknoloji ve inovasyonun geliştirilmesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Teknik Üniversiteler Birliği teknik üniversitelerimizin çalışmalarına ekstra bir güç katacaktır. Bu birlikteliğin başta mühendislik eğitimi ve araştırma kültürü olmak üzere, yeni teknolojiler ve istihdam arasındaki uyumu güçlendireceğine inanıyorum. Her üniversitemiz güçlü olduğu alanlarda sahip olduğu kapasiteyi diğer üniversitelerin istifadesine sunabilir. Özellikle ortak araştırma merkezlerinin kurulması ve proje sayısının artırılması gibi uygulamalar sahip olduğumuz insan gücü ve teknik kapasitenin en verimli şekilde kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Teknik üniversiteler, iyileştirmeye açık yönlerimizden biri olan ortak araştırma kültürünün inşası ve yaygınlaşmasına hizmet edecek” dedi.

‘GEREKEN ADIMLARI ATMA KONUSUNDA HIZLI DAVRANMALIYIZ’

Dünyanın bir çok ülkesinde benzer birliktelik örnekleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özvar, “Dünyada birçok ülkede teknik üniversiteler, ulusal ve uluslararası platformlarda bir araya gelerek inovasyon, Ar-Ge ve mühendislik eğitiminin geleceğine yön vermektedir. Avrupa Teknik Üniversiteler Ağı, Amerika’daki Teknoloji Enstitüleri Birliği gibi yapılar, bilgi üretimi ve insan kaynağını geliştirme odaklı önemli iş birliklerini öne çıkarmaktadır. Bu tür yapılar, eğitim ve sektör arasındaki bağlantıyı güçlendirerek, ülkelerinin rekabet gücünü artırmaya yönelik stratejiler belirlemektedir. Teknik Üniversiteler Birliği’nin de ülkemiz için benzer bir rolü üstlenmelidir. Üniversitelerimizin işgücü piyasasının değişen beklentilerine daha hızlı uyum sağlayabilmesi adına gereken adımları atma konusunda hızlı davranmalıyız. Bu anlamda 1 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi son derece önemli bir çerçeve çizmiş ve işgücü piyasalarındaki yapısal sorunların çözümü için çok önemli hedefler belirlemiştir. Bunlar arasında, yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunun geliştirilmesi temel bir politika olarak yer almıştır. Yükseköğretim Kurulu olarak bu başlıklar bizim de önceliklerimiz arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Nikah memurları da işin içinde: Türk erkeklerini evlendirip paraya para demiyorlarmış!

Ankara merkezli düzenlenen operasyonda, sahte belgelerle vize süresi dolmuş Fas uyruklu kadınların para karşılığı Türk vatandaşlarıyla evlendirildiği tespit edildi. Gözaltına alınan 30 kişi arasında 10 evlendirme memuru da bulunuyor.

95 kişi öldü 41 kişi kayıp… Selin bilançosu ağırlaşıyor

ABD’nin Texas eyaletinde 4 Temmuz’da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 95’e yükseldi.

Elon Musk parti kurdu

ABD Başkanı Donald Trump ile arası açılan Elon Musk, ABD’deki mevcut siyasi düzene karşı çıkarak “Amerika Partisi”ni kurduğunu açıkladı.

Almanya’dan 280 milyar dolarlık tank hamlesi

Bloomberg News’e konuşan kaynaklara göre Almanya, Avrupa genelinde kurulacak yeni NATO tugayları kapsamında Leopard 2 ana muharebe tankları için yaklaşık 25 milyar euroluk siparişi değerlendiriyor. Bu dev yatırımın temel amacı, Avrupa’nın doğu …

Ödemiş’ten acı haber: Yangında yaralanan bir orman işçisi daha şehit oldu

İzmir’in Ödemiş ilçesinde meydana gelen orman yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı üçe yükseldi. Yangında bir orman işçisi daha yaşamını yitirdi.

Almanya’da OHAL kararı: İtfaiye ekipleri çaresiz, halk endişeli

Almanya’nın doğusunda çıkan büyük orman yangını kontrolden çıktı. Göçsdorf bölgesi olağanüstü hâl ilan ederken, Thüringen’deki Saalfelder Höhe’de yaklaşık 250 hektarlık alan küle döndü. Özellikle Kronach ve Kulmbach gibi bölgelerde yayılan yoğun …