Sitelerde elektrikli otomobil krizi: Fatura tüm binaya kesiliyor

Elektrikli Araçların Şarj Sorunu Gittikçe Büyüyor

Elektrikli otomobillerin şarj sorunu her geçen gün artıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şarj ünitesi kurulumunu diğer bağımsız bölümler ile ortak alanları etkilememesi şartına bağlamıştı.

Türkiye’den alınan bilgilere göre, bakanlık otoparklara kablo çekmenin aykırılık olduğunu belirtti. “Birçok sitenin elektrik sayaçları konut katlarında bulunuyor, buradan veya elektrik sayacından otoparklara kablo çekmek bakanlığın belirlediği şarta açıkça aykırılık teşkil ediyor.”

Kabloların geçirilmesi için bazı durumlarda perde betonların delinmesi gerektiği söylenebilir. Bu işlem binaların deprem riskini artıracağı gibi ciddi bir görüntü kirliliği de oluşturacaktır,” ifadelerine yer verildi.

TRAFO GÜCÜ YETERSİZ KALIYOR

Şarj altyapısının olmadığı sitelerde trafoların yetersiz kalacağını ve hepsine güç artırımı yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu durumun Bakanlık talimatlarına uymayan bir durum olduğunu dile getirdi.

Masraflı olan bu işlemlerin maliyetinin, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre faydalananlar tarafından karşılanması gerektiğini belirten uzmanlar, “Bu durumun masrafının belirlenmesi ve tahsil edilmesi oldukça zor olacaktır. Ayrıca, sonradan taşınan kişilerin de bu durumdan faydalanmak istemesi durumunda sorun daha da büyüyebilir,” şeklinde konuştular.

ORTAK ALANLARDA KAÇAK ŞARJ KULLANIMI

Uzmanlar, hala otopark ve binalarda kaçak şekilde şarj kullanıldığına dikkat çekerek, “Binalarda yangın tehlikesi büyük. Elektrikli araçların yanması kolay bir durum değil. Ayrıca, kapalı otoparklarda yangının tüm araçlara sıçrama riski bulunmaktadır.

Bazı sitelerde ortak alandan şarj kullanımının olduğu belirtiliyor. Bu durum bina veya sitenin ortak giderlerine yansımaktadır. Bu tür durumlarda kat maliklerinin dava açma hakkı bulunsa da, ne yazık ki bu davaların uzun süreceği bilinmektedir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!