Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Keşmir sorunu nedir?

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Keşmir Sorunu ve Savaşlar

Hindistan ve Pakistan arasındaki savaşların temel nedeni, 1947’de İngiltere’nin Hindistan’dan çekilmesiyle ortaya çıkan Keşmir sorunudur. Keşmir, nüfusunun yaklaşık %90’ı Müslüman olan ve zengin yer altı kaynakları ile verimli topraklara sahip bir bölgedir. Pakistan, Keşmir’in kendi kontrolünde olmasını isterken, Hindistan bölgeyi tarihi olarak kendi toprağı olarak görmektedir.

Keşmir Sorunu ve Başlangıcı

Keşmir sorunu, Keşmir’in o zamanki yöneticisi Hari Singh’in Pakistan yerine Hindistan’a katılmayı seçmesiyle başladı. Bu durum, 1947-1948 yıllarında Birinci Keşmir Savaşı’na yol açtı ve bölge fiilen ikiye bölündü. Birleşmiş Milletler, halk oylaması yapılmasını önerse de Hindistan bunu kabul etmedi. Sonrasında 1965 ve 1999’da da Keşmir nedeniyle savaşlar çıktı.

Hindistan ve Terör Saldırısı

Günümüzde Keşmir sorunu, Hindistan ve Pakistan arasında devam eden ciddi bir gerilim kaynağı olmaya devam ediyor. 2025’te Hindistan’ın bir terör saldırısını Pakistan menşeli Direniş Cephesi’ne bağlaması ve ardından İndus Suları Anlaşması’nı askıya alması, iki ülke arasında diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kopmasına ve savaş pozisyonuna gelinmesine neden oldu. Pakistan ise bu durumu “savaş sebebi” olarak değerlendirdi.

Dört Kez Savaş

Özetle, Hindistan ve Pakistan arasındaki savaşların temelinde Keşmir’in hangi ülkeye ait olduğu meselesi ve bölgedeki dini-etik farklılıklar yatmaktadır. Bu sorun, iki ülke arasında dört defa savaşa ve sürekli gerilime neden olmuştur ve halen çözülememiştir.

Related Posts

Murat Gülibrahimoğlu kimdir? İBB soruşturması kapsamında mal varlığına el konuldu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında firari şüpheli Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu. Murat Gülibrahimoğlu kimdir? sorusu da bu gelişmeyle birlikte araştırılmaya başlandı. Soruşturma kapsamında şüpheli Murat Gülibrahimoğlu’nun suçtan elde ettiği geliri, kendi hesapları ile birinci ve ikinci derece yakınlarının hesaplarında bulundurduğu tespit edildi. Peki, Murat Gülibrahimoğlu kimdir? İBB soruşturmasında neden hedefte?

Hindistan-Pakistan askeri gücü karşılaştırması (TABLOLU) || Gemi, asker, uçak ve nükleer güç bilgileri

Hindistan ve Pakistan’ın askeri anlamdaki gücü, çeşitli farklılıkları göz önüne seriyor. Hindistan özellikle deniz ve hava gücünde, toplam asker sayısında ve teknolojik kapasitede önde iken, Pakistan nükleer caydırıcılık ve taktik nükleer silahlarda bu farkı kapatıyor. Peki, Hindistan’ın ve Pakistan’ın askeri gücü, gemi ve uçak sayısı ne durumda? İşte, Hindistan ve Pakistan askeri güç karşılaştırma tablosu

YÖKDİL 2 ne zaman? ÖSYM tarafından takvim açıklandı! YÖKDİL 2 sınav ve başvuru tarihi

YÖKDİL 2 ne zaman? YÖKDİL’in ilk sınavının geride kalmasının ardından şansını ikinci sınavda denemek isteyenler merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. YÖKDİL-2 sınav ve başvuru tarihlerine çevrildi. Özellikle yüksek lisans ve doktora adayları “YÖKDİL-2 ne zaman?” sorusunun cevabını araştırıyor. ÖSYM tarafından açıklanan sınav takvimiyle birlikte merak edilen sınav ve başvuru tarihleri de belli oldu. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, 2025 YÖKDİL-2 ne zaman? İşte merak edilip araştırılan detaylar…

“Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” dizisi devam ediyor

“Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” dizisi devam ediyor

SON DEPREMLER: 5 Mayıs Kandilli Rasathanesi son dakika deprem haberleri

Son dakika deprem haberleri yakından takip ediliyor. Son depremler, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Isparta ve çevresinde günün ilk saatleri itibariyle sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile ilgili son gelişme de Kahramanmaraş bölgesinden geldi. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir