Girişimlere 45,4 milyon liralık “melek yatırımcı” desteği sağlandı

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılmasını düzenleyen bireysel katılım sermayesi sistemine ilişkin mevzuat, Haziran 2012’de çıkarıldı. Sistem, uygulama yönetmeliğinin Şubat 2013’te yürürlüğe girmesiyle faaliyete geçerken bu kapsamdaki ilk yatırım Haziran 2013’te gerçekleştirildi.

Söz konusu tarihten bu yana iptal edilenler hariç 1123 melek yatırımcı lisansı düzenlendi. Bunlardan 621’i aktif durumda bulunuyor. Uygulama kapsamında 2024 yılının tamamında 98 lisans verildi. Lisans başvurularının yüzde 68,57’sinin yüksek gelir veya servet sahibi, yüzde 31,43’ünün ise tecrübeli olduğu belirlendi.

Yatırım yapılan şirketlerin yüzde 48’i 5’ten az ortaklı

Türkiye’de melek yatırım ağlarıyla ilk yatırımın gerçekleştirildiği Haziran 2013’ten bugüne kadar başlangıç veya büyüme aşamasındaki 81 yatırım için 237 yatırımcı, 45 milyon 443 bin lira sermaye aktardı.

Uygulama kapsamında geçen yıl 40 yatırımcı, 19 girişime 12,6 milyon liralık sermaye sağladı. Yatırım başvurularının 70’i İstanbul, 4’ü Ankara, 2’si İzmir, 2’si Kırıkkale, 1’i Konya, 1’i Bursa, 1’i Kocaeli merkezli faaliyet gösteren firmalar için yapıldı.

Bilgisayar sektörü liste başında

Yatırım yapılan işletmelerin yüzde 48’inin 5’ten az, yüzde 19’unun 5 ile 10 arası, yüzde 33’ünün 10’dan fazla ortağı olduğu belirlendi. Melek yatırımcıların sermaye aktardığı sektörlerin başında bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmeti ile bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler geldi. Bu sektörleri veri işleme ve barındırma, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri izledi.

Bireysel katılım yatırımcıları, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden lisans ve yatırım başvurusunda bulunabiliyor. Ağların da akredite edilebilmek için Bakanlıkça belirlenen taahhütleri yerine getirmesi gerekiyor. Sistemde aktif 18 akredite ağ bulunurken bunlardan 10’u İstanbul, 2’si Antalya, 1’i Diyarbakır, 1’i İzmir, 1’i Kayseri, 1’i Ankara, 1’i Elazığ ve 1’i Bursa merkezli faaliyet gösteriyor.

Related Posts

İcrada rekor: “Halk yoksulluğun içinde kıvranıyor, Saray’ın ışıkları sönmüyor”

Ekonomide ibre bir süredir kırmızıyı gösterirken, kriz derinleşiyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ekonomideki tablonun durumunu borç ve borçlu sayısı ile açıkladı. Kış, borç yükünün ve icra dosyalarının alarm verdiğini bildirdi. Ekonomideki …

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

Altının gramı güne düşüşle başladı! İşte altında son rakam (20 Haziran 2025)

Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,3 artışla 4 bin 291 liradan tamamladı. Gram altın, yeni güne ise düşüşle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,8 azalışla 4 bin …

İstanbul’da nükleer zirve: NPPES 2025’te yapay zeka çağında nükleer enerjinin rolü tartışılacak

Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük nükleer enerji buluşması olan NPPES 2025, yapay zekanın enerji talebini artırdığı çağda nükleer enerjinin stratejik rolünü tartışmak üzere İstanbul’da toplanıyor.

Milyonlarca yatırımcıyı ilgilendiriyor: Bankacılık devi sert düşecek diye uyardı!

Bankacılık devi İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını piyasaların şu anda beklediğinden daha fazla düşürülebileceğini belirtmesi halinde Sterlin’in düşebileceğini açıkladı.

AJet filosuna 14 yeni Airbus

AJet, küresel havacılık finansman şirketi Avolon’dan 10, Carlyle Aviation Partners’den 4 olmak üzere kiraladığı 14 yeni “Airbus A321neo” uçağını filosuna katacak. Paris Air Show’da imzalanan anlaşmayla yeni nesil uçaklar 2026 yılından itibaren AJet filosuna girecek. İmza törenine THY ve AJet Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile iki şirketin üst düzey yöneticileri katıldı.