Financial Times, dünyada 30’dan fazla görkemli ibâdethaneyi sayfalarına taşıdı: Türkiye’den listede 2 mekân var

Dünyanın En Görkemli İbadet Yerleri

T24 Dış Haberler

The Financial Times tarafından dünyanın en muhteşem ibadet yerleri belirlendi. Listede Teksas’taki Işık Tapınağı ve Tayland’daki Khuha Kharuehat Pavilyonu gibi birçok ibadet yeri yer almakta. Listenin içinde Türkiye’den İstanbul Üsküdar’daki Şakirin Camii ve Edirne’deki Büyük Sinagog da bulunmaktadır.

Financial Times, dünyanın en çarpıcı ibadethanelerini sıraladı. Listede şunlar yer almakta:

  • Austin Teksas’taki Işık Tapınağı
  • Ermenistan’daki Saghmosavank Manastırı
  • İsviçre’deki San Giovanni Battista Kilisesi
  • Yunanistan’daki Hozoviotissa Manastırı ve Vatopedi Manastırı


Tayland’daki Khuha Kharuehat Pavilyonu

ABD New York’taki Nevelson Aziz Peter Kilisesi’ndeki İyi Çoban Şapeli, Mısır’daki Mosque Ibn Tulun, Japonya’daki Işık Kilisesi, Myanmar’daki Shwedagon Pagoda, Britanya’daki All Saints’ Kilisesi gibi ibadethaneler de listede yer almaktadır.


Myanmar’daki Shwedagon Pagoda

Britanya’dan Bradford Sinagogu, Endonezya’dan Borobudur tapınak yerleşkeleri, Hindistan’dan Meenakshi Amman Tapınağı gibi ibadethaneler de göz alıcı yapılarıyla dikkat çekiyor.


Endonezya’daki Borobudur tapınak yerleşkeleri

Türkiye’den iki eser var

Financial Times’ın listesinde Türkiye’den iki eser de bulunmakta: İstanbul Üsküdar’daki Şakirin Camii ve Edirne’deki Büyük Sinagog.

Haberde Şakirin Camii için “İstanbul Üsküdar’daki tarihi Karacaahmet Mezarlığı’nın girişlerinden birinde yer alan bu cami, bir cami tasarlayan ilk kadın olan yerel mimar-tasarımcı Zeynep Fadıllıoğlu’nun eseridir” deniliyor ve şöyle devam ediliyor:

“Fadıllıoğlu en çok restoran ve gece kulübü tasarımlarıyla tanınıyor ve bu mekân da onun imzası niteliğindeki ihtişamı taşıyor. İçeride, modern bir estetiği geleneksel Osmanlı motifleriyle birleştiren dev bir cam avize mekânı aydınlatıyor.”

Edirne’deki Büyük Sinagog için ise şu ifadeler kullanılıyor:

“1905’te Edirne’yi kasıp kavuran yangın, kentteki 13 sinagogun tamamını yok etti. Yahudi cemaati, bin 200 altın karşılığında, 1909’da Hamursuz Bayramı’na yetişecek şekilde açılan Büyük Sinagog’un yerine bir yenisini inşa edebildi. Fransız mimar France Depre tarafından tasarlanan ve Viyana’nın en büyük sinagogunu örnek alan gösterişli mekanda, karmaşık bir şekilde döşenmiş zeminler ve tereyağı sarısı, sakız pembesi ve buz mavisi renklerinde duvar işçiliği bulunmaktadır.”

Toplamda 31 ibadet mekanının 2’si Türkiye’den, 4’ü Britanya’dan ve 3’ü Yunanistan’dan. Fransa ve İtalya’dan ise ikişer eser listeye girmeyi başarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

denetme sex veren site HD başarıbet giriş onwin giriş