Emekli ve memur için zam oranı ne kadar olacak? SGK uzmanı yeni tahmini açıkladı

Milyonların Gözü Temmuz Ayındaki Maaş Zammında

Temmuz ayına doğru yaklaşırken birçok insanın gözü maaş zammında. son Nisan enflasyon verileri açıklandı ve memur ve emeklilerin maaşları netleşmeye başladı. mevcut duruma göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %13.36, memur ve memur emeklileri için ise %12.29 zam oranı şimdiden belirlendi. Ancak kalan iki ayın enflasyon verileri bu oranları değiştirebilir.

Enflasyon Tahminleri Zammı Belirleyecek

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne dikkat çekerek Mayıs ayı enflasyonunun %2.20, Haziran ayı enflasyonunun ise %1.70 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bu verilere göre, 6 aylık toplam enflasyonun %17.82 seviyelerinde olması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri için %17.82 Zam Beklentisi

Yasal olarak, emeklilere yılda iki kez maaş farkı verilmektedir. Ocak ve Temmuz aylarındaki zamlar enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Emin Yılmaz, şu anda %13.36’lık zamın kesinleştiğini ve toplamda %17.82’lik bir artışın beklendiğini ifade etti.

Memur ve Memur Emeklilerine %16.71 Zam Olabilir

Memur ve memur emeklileri için zam hesaplaması sadece enflasyonla değil, aynı zamanda toplu sözleşme oranlarıyla da yapılır. Nisan ayı itibarıyla %12.29’luk kısmın kesinleştiğini söyleyen Yılmaz, beklenen enflasyon ve sözleşme zammı doğrultusunda %16.71’lik bir zam oranı olabileceğini belirtti.

Toplu sözleşmenin etkisiyle genellikle memur zamları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin altında kalır. Yılmaz, 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında belirlenen %15, %10, %6 ve %5 oranlarının zam hesaplamasında kullanıldığını ve bu nedenle farkın oluştuğunu vurguladı. Ancak aynı zamanda bu sistemin bir koruma mekanizması olduğunu da ekledi.

Zamlar Eşitlenecek mi? Fark Ne Kadar Etkili?

Tahminlere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %17.82, memur ve memur emeklileri için ise %16.71 zam olacak. Aradaki %1.11’lik fark maaş düzeyinde büyük bir etkiye sahip olmasa da, eşitleme olasılığı düşük görünmektedir. Yılmaz, “İki grup arasında eşitleme beklemiyorum” diyerek sürecin mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda ilerleyeceğini belirtti.

Related Posts

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.