Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

İSTANBUL (İGFA) – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıp literatüründe bir paket yılın, günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin bir yıl boyunca ifade edildiğini hatırlattı. Sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin düşük doz akciğer tomografisi ile yılda bir kez tarama yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Çalışkan, yıllık taramaların kişi 15 yıl boyunca sigara içmediğinde, yaşam beklentisini sınırlayan sağlık sorunu varsa ya da kişi 81 yaşına ulaştığında durdurulabileceğini ifade etti. Kan testinin kanser taraması veya tanısı için yeterli olmadığını vurgulayan Çalışkan, tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Tümör belirteçlerinin normal olmasının kanseri ekarte etmeyeceğini belirten uzman, akciğer kanseri taraması için yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisinin tercih edildiğini belirtti. Biyopsi yöntemleri hakkında da konuşan Doç. Dr. Çalışkan, hızlı ilerleyen bu kanser türünde hastalar için en az riskli, yüksek tanı oranına sahip ve hızlı olan biyopsi yöntemlerinin seçilmesinin önemini vurguladı.

Hangi biyopsi yönteminin seçileceğinin göğüs hastalıkları uzmanının yetkisinde olduğunu belirten uzman, akciğer kanserinin hızlı seyirli ve kötü ilerleyen bir tür olduğundan tanı işlemlerinin gecikmeden tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir