Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

‘BEYİN İLTİHABI’ OLARAK TANIMLANAN MENENJİT

Genellikle halk arasında ‘beyin iltihabı’ olarak bilinen menenjit, her yaş grubundaki kişileri etkileyebilir. Menenjite bebeklerde, küçük çocuklarda ve gençlerde daha sık rastlanmaktadır. Menenjitin belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve kusma gibi durumlarla kendini gösterebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, “Menenjitin tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlanması hayati önem taşımaktadır” diyor.

HAPŞIRMA VE ÖKSÜRME YOLUYLA BULAŞMAKTADIR

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Menenjite virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi etkenler yoluyla hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Uzmanlar, menenjitin genellikle hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar aracılığıyla yayıldığını belirtmektedir. Bu hastalık tedavi edilmemiş üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar sonucu da ortaya çıkabilir” diyor.

MENENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtilerini şu şekilde sıralıyor;

Yenidoğan ve bebeklerde belirtiler: Yüksek ateş, sürekli huzursuzluk, ağlama nöbetleri, kasılmalar, beslenmeyi reddetme, bıngıldakta şişlik, solgun cilt, kusma, soğuk eller ve ayaklar

Çocuklar ve yetişkinlerde belirtiler: Ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, ense sertliği, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, bayılma, ışığa hassasiyet, bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, ciltte döküntüler

MENENJİTİN ÖNLENMESİ İÇİN 5 ÖNLEM!

Uzman Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin önlenmesinin mümkün olduğunu ve alınması gereken önlemleri açıklıyor;

1- Kalabalık ortamlardan kaçının!

Menenjit, hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının.

2- Hijyen kurallarına uyun!

Hijyen, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, kişisel eşyaları paylaşmamak ve temizliğe dikkat etmek enfeksiyon riskini azaltabilir.

3- Orta Havalandırın!

Menenjit, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda hızla yayılabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

4- Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin!

Menenjitten korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, açık havada zaman geçirme ve vitamin/mineral takviyeleri gibi adımları atmak önemlidir.

5- Menenjit aşısı yaptırın!

Dr. Kurt, menenjitin aşılarla önlenebileceğini vurgulayarak toplumun aşılanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Menenjit aşısının düzenli olarak yapılması enfeksiyonun yayılmasını engelleyebilir” diyor.

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.