Rahip Brunson krizi gibi: 19 Mart operasyonları sonrası yatırımcılar Türkiye’den çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri gelmeye başladığını belirtti. Ancak neden yabancıların Türkiye’yi terk ettiğine dair açıklamada bulunmadı. Bakan Şimşek’in üzerinde durmadığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerinde görülmeye başladı.

Yerli Sermaye Kaçışı Artıyor

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, operasyonlar sonrasında yerli sermaye ve sıcak para çıkışlarının yabancı sıcak paradan daha fazla olduğu dikkat çekici bir gelişme oldu. TÜSİAD Başkanlarına yönelik soruşturmalar, şirketlerin mal varlıklarına el konulması ve yönetimlerine kayyum atanması, yerli sermayeyi ürküterek döviz varlıklarında büyük çıkışlara neden oldu.

Rahip Brunson Krizi ve 19 Mart Operasyonları

Verilere göre, Ocak ve Şubat aylarında başlayan çıkış trendi Mart ayında hızla artarak devam etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yaptırımlar uygulama kararı almasının ardındaki Rahip Andrew Brunson krizi, yerli sermayenin hızla yurtdışına çıkmasına neden oldu. Yerli yatırımcılar ve sermayedarlar, sadece bir ayda 10 milyar 170 milyon doları yurtdışına transfer etti.

Merkez Bankası’nın açıkladığı son veriler, 19 Mart operasyonlarının yerli yatırım sermayesi ve sıcak para çıkışında büyük hasara yol açtığını gösteriyor.

Yabancı Gelmeyi Durduramıyor, Yerliler Gidiyor

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yurt dışındaki çabalarına rağmen yerli sermayenin hızla çıkması, yabancı yatırım sermayesinin durdurulamadığını gösteriyor. Yerli yatırım sermayesi, siyasi gerilimlerden ve yargı operasyonlarından etkilenerek yurtdışına yönelme eğilimi gösteriyor.

BYD Örneği

Ülkemize yönelik büyük yatırımlardan biri olan Çinli BYD’nin Türkiye yerine Macaristan’da fabrika kurma kararı, ülkemizin yabancı sermaye için cazibesini azalttığını gösteren önemli bir örnek. Devletin sağladığı teşviklere rağmen, yerli sermayenin yurtdışına akışı ve yabancı yatırımların azalması, ülkedeki ekonomik belirsizliğin bir göstergesi.

Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikaların taşınması, reel sektördeki gerileme ve yatırımlardaki düşüş de ekonomik açıdan endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor.

Özetle, Türkiye’den çıkış yapan yabancı ve yerli sermaye miktarındaki artış, ülkenin ekonomik geleceği adına bir uyarı niteliği taşıyor. Siyasi operasyonların ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin önümüzdeki dönemde daha fazla hissedilmesi bekleniyor.

max_token=185

Related Posts

Japonlar istifayı ‘ajan’lara bıraktı

Japonya iş dünyasına yeni bir terim daha kazandırdı: İstifa ajanları.

İktidara yakın sendikanın bu eylem planı gündem oldu! Siyah kurdele, yemek yememe…

İktidara yakın sendika HAK-İŞ, gelecek hafta işçilerin siyah kurdele takacağını ve işçilerin yemekhane bulunan iş yerlerinde yemek yememeleri yönünde “eylem” kararı aldığını bildirdi.

Dağdan getirdi, tabağını 50 TL’den satmaya başladı!

Adana’da bunaltıcı şekilde sıcak hava etkisini sürdürürken serinlemek için farklı yöntemlerde deneniyor. Kozan ilçesinde sıcaklığı değerlendiren esnaflardan Yunus Çelik Mersin’den Toros Dağları’nın zirvesinden kar getirdi. Getirdiği kara çeşitli …

Havacılıkta dev hamle: Satış işlemleri başlıyor!

Avrupa havacılığında dev birleşme adımı! Air France-KLM, SAS’ın çoğunluk hissesini almak için işlemlere resmen başladı.

Mevsimden arındırılmış TÜFE verisi yayımlandı

Mevsim etkisinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. TÜFE verileri Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04 arttı

Tapu sahipleri dikkat: O kalemlere büyük zam geliyor!

İstanbul’da emlak piyasasını etkileyecek önemli bir değişiklik yaşanıyor. Rayiç bedellerin artışı, hem ev sahiplerini hem de alım satım yapacak yurttaşları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeyle vergiler ve tapu harçları da yükselecek.