Mahfi Eğilmez: Dış ticaretin durumu

Türkiye Dış Ticaret Dengesi ve Önemi

Mahfi Eğilmez

Türkiye, dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınmaktadır. Ülkemiz dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki gelişim aşağıdaki grafikte gösterilmektedir:

Grafik incelendiğinde, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı verdiği ve bu açığın 2016 – 2021 döneminde daraldığı ancak sonrasında tekrar arttığı görülmektedir. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde daralma yaşandığı belirlenmektedir.

Dış ticaret hadlerine bakıldığında ise, Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığı görülmektedir. Yani, ihracat birim değerleri ithalata birim değerlerinin altında kalmaktadır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için birim değer endekslerine ve miktar endekslerine birlikte bakmak önemlidir. Miktar endeksi, fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo, Türkiye’nin birim değer endeksleri ve miktar endekslerindeki değişimi göstermektedir:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artmıştır. Bu süreçte daha fazla mal satılmıştır. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 21,9 oranında artmıştır. İthalat birim değer endeksindeki artış ise yüzde 6,4 olmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye son 13 yılda yurt dışına daha fazla mal satmış ancak birim fiyatlarında pek bir değişiklik olmamıştır. Diğer yandan, yurt dışından daha fazla mal almış ve bu malların birim fiyatları hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumun temel nedenleri arasında ihraç mallarının teknoloji içeriğinin düşük olması ve düşük marka değerine sahip olmaları ile ithal edilen malların yüksek teknoloji içeriğine ve marka değerine sahip olmaları bulunmaktadır.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

CHP’li Barut: “AKP ekonomiyi çökertti, yangın büyüyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP iktidarının büyüttüğü ekonomik ve siyasi kriz sonucu halka açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, yüksek enflasyon ve faizlerin ocakları söndürdüğünü söyledi. Halk kan ağlarken iktidarın çözüm yerine krizi büyüttüğünü aktaran Barut, “Açlık, sefalet ve yoksulluk dayatması sonucu üretim durdu, borçlar ödenmiyor. Bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Doğu Karadeniz’in Türk somonu ihracatı 35,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-nisan döneminde 35 milyon 850 bin 664 dolarlık Türk somonu ihracatı yapıldı.

TÜİK hanehalkı verilerini açıkladı: Aile yapısındaki değişim gözler önüne serildi!

TÜİK, 2024 yılına ait nüfus ve hanehalkı verilerini açıkladı. Yapılan açıklamalara göre, Türkiye’deki hanehalkı yapısında önemli değişiklikler yaşandı. Bu değişiklikler, aile yapılarındaki evrim ve yaşam koşullarındaki farklılıkları gözler önüne seriyor.

Tavuk eti üretimi martta arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 231 bin 595 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azalışla 1 milyar 632 milyon 774 bin adede geriledi.

Asya’da borsalar sallanıyor: Çin’in planı ne? (13 Mayıs 2025)

ABD ve Çin hafta sonu İsviçre’de gerçekleştirilen ticaret müzakereleri sonrasında karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak düşürme konusunda anlaştı. Anlaşma kapsamında 14 Mayıs itibarıyla ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 …

ABD’de Cumhuriyetçiler yeni vergi yasa tasarısının detaylarını açıkladı

ABD Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler, eyalet ve yerel vergi indirimlerinin artırılmasını, bahşiş ve fazla mesai gelirlerinden alınan vergilerin kaldırılmasını ve 2017’de yürürlüğe giren vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasını hedefleyen yasa tasarısını sundu.