Yeni mantar pilleri: Elektrikle şarj edilmeyecek, sadece “beslenecek”

İsviçre’den Yenilik: Mantar Pili!

İsviçreli bilim insanları, geleceğin enerji depolama teknolojisi olarak gösterilen inovatif bir mantar pili geliştirdi. Bu pil, neredeyse tamamen doğal malzemelerden yapılmış olup biyolojik olarak tamamen parçalanabilir özellik taşıyor ve enerji üretmek için beslenmeye dayanıyor. Bu özellikleri sayesinde çevre dostu bir çözüm sunan mantar piller, elektronik atık sorununu hafifletme potansiyeline sahip.

Gelecekte dünya çapında yaklaşık 75 milyon ton elektronik atık üretileceği tahmin ediliyor. Mevcut piller genellikle toksik metaller ve sentetik bileşenler içerdiğinden geri dönüşümü zorlaştırıyor ve çevreye zarar veriyor. İsviçre’deki malzeme bilimi enstitüsü Empa’daki araştırmacılar, bu soruna bir çözüm getirerek mantarları alternatif bir güç kaynağı olarak kullanmaya karar verdiler.

Mantar Pili Nasıl İşliyor?

Kompostlanabilir ve toksik olmayan mantar pillerinin yapımında selüloz, balmumu ve maya gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Pil tasarımında iki farklı mantar türü bulunuyor: Saccharomyces cerevisiae (maya) ve Trametes pubescens (beyaz çürüklük mantarı). Anot bölgesi, mayanın şekerleri parçalayarak elektronları serbest bırakmasını sağlıyor, bu da minyatür bir elektrik jeneratörüne benzetilebilir.

Mantarlar, pilin içinde bulunan besinlerle beslenerek enerji üretiyor. Pilin kullanıma hazır hale gelmesi sadece birkaç hafta sürüyor ve ardından elektrik üretmeye başlıyor.

Performans ve Kullanım Alanları

Tek bir mantar pilinin üretebileceği enerji miktarı 300 ila 600 milivolt arasında değişiyor ve birkaç gün boyunca çalışabiliyor. Dört pil bir araya getirildiğinde küçük cihazlar gibi çevresel sensörleri 65 saat boyunca çalıştırabiliyor. Ancak halen, telefon ve tablet gibi günlük elektronik cihazlar için yeterli gücü sağlayamıyorlar.

Şu anda umut verici bir teknoloji olan mantar pilleri, güçlü ve kararlı hale getirmek için geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu teknolojinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına yayılması bekleniyor.

Related Posts

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…