Asteroit dünyaya yaklaşıyor: NASA açıkladı, hedefinde bu ülkeler var

Şili’deki bir gözlemevi tarafından Aralık ayı sonunda tespit edilen 2024 YR4 asteroidinin keşfi, küresel astronomi topluluğunu alarma geçirdi. Bu gök cismi, büyüklüğü ve Dünya’ya çarpma olasılığının, yakın çevresindeki diğer asteroitlerden daha yüksek olması nedeniyle bilim insanlarının yoğun ilgisini çekti.

Son değerlendirmelere göre, 2024 YR4’ün Dünya’ya çarpma olasılığı %2,3, yani yaklaşık 43’te 1. Bu oran düşük olsa da, NASA ve ESA gibi uzay ajanslarının risk izleme ve değerlendirme protokollerini devreye sokması için yeterli bir sebep oluşturuyor.

Çarpışmanın olası sonuçlarını daha iyi anlayabilmek amacıyla, etkilerin farklı senaryolarda modellenmesine olanak tanıyan Asteroid Launcher gibi araçlarla simülasyonlar gerçekleştirildi.

Bir simülasyona göre, çapı 90 metre olan bir asteroidin, Buenos Aires şehrine 45 derecelik bir açıyla saniyede 17 kilometre hızla çarpmasının dramatik sonuçları olabileceği öngörülüyor. Bu çarpışma sonucu:

2,1 kilometre genişliğinde ve 445 metre derinliğinde bir krater oluşacak.

30.603 kişi anında buharlaşacak.

Şok dalgası nedeniyle 537.015 kişi, patlama dalgası ise 1.495.659 kişinin ölümüne yol açacak.

5 mil yarıçapındaki kişiler, akciğer hasarı ve kulak zarı yırtılması gibi ciddi yaralanmalar yaşayacak.

Çarpmanın etkisi, 34 Megaton TNT’ye eşdeğer olacak; bu, şimdiye kadar test edilen en büyük nükleer bombadan daha fazla enerji anlamına geliyor.

14 kilometre çapındaki binalar tamamen yıkılacak.

20 kilometre çapındaki ağaçların neredeyse tamamı devrilecek.

2024 YR4 asteroidinin hedefindeki ülkeler

Bu özel senaryonun ötesinde yapılan hesaplamalar, 2024 YR4 asteroidinin doğu Pasifik Okyanusu, Güney Amerika’nın kuzeyi, Atlas Okyanusu, Afrika, Arap Denizi ve Güney Asya gibi gezegenin çeşitli bölgelerini etkileyebileceğini gösteriyor. Özellikle Güney Amerika’da Kolombiya, Venezuela ve Ekvador gibi ülkelerin kıyı bölgelerinde ciddi sonuçlar doğması olasılığı bulunuyor.

Çarpışma Batı ve Orta Afrika yakınlarında gerçekleşirse, Nijerya, Kamerun ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkeler etkilenecek. Arap Denizi’ndeki bir çarpışma ise Umman, Pakistan ve Hindistan’ın batı kıyılarını tehdit ederken, Güney Asya’da ise Bangladeş ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak. Atlas Okyanusu’na gerçekleşebilecek bir çarpışma ise deniz ekosistemleri için büyük bir tehdit oluşturacaktır.

Bu simülasyonlar, genel hesaplamalara dayanmakta olup, asteroidin kesin yörüngesi henüz belirlenmiş değil. NASA ve ESA, uzay kayasını izlemeye devam etmekte ve önümüzdeki aylarda daha kesin verilerle projeksiyonlarını netleştirmeyi planlıyor.

Related Posts

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

Bir zamanların vazgeçilmezi artık tarih oldu

Amerikan teknoloji devlerinden Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

Huawei, dayanıklı taşınabilir SSD’sini tanıttı: 2000MB/s aktarım hızı sunuyor

Huawei, profesyoneller ve dış mekan kullanıcıları için tasarlanmış yüksek performanslı taşınabilir SSD’sini duyurdu. Kunling eKitStor Shield 200 isimli SSD, USB-C portu üzerinden USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısıyla 2000 MB/sn’ye kadar aktarım hızına …

Oppo Reno 14 tanıtım öncesi ortaya çıktı

Oppo’nun Reno serisi yeni modeliyle sahne almaya hazırlanıyor. Reno 14 hakkında resmi bir açıklama yapılmasa da, cihazın haziran ayında tanıtılması bekleniyor. Bu tahmin, markanın yılda iki kez model yenileme alışkanlığına dayanıyor. Üstelik …

Trump, NASA bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinde kapsamlı bir kesintiye gidiyor. Ajansın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni bütçe taslağına göre, 2025 mali yılı içinde NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar düşürülmesi planlanıyor. Trump, NASA …

LG, PHOLED ekran teknolojisi ile geliyor!

LG Display, OLED ekran teknolojisinde beklenen devrimi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Şirket, bu ekranların en büyük zayıf halkası olan mavi piksel sorununu çözen mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini açıkladı. LG …