Küresel sıcaklıklar Ocak ayında rekor kırdı

Bilim insanları dünyanın kayıtlara geçen en sıcak Ocak ayını yaşadığını açıkladı. Bu sıcaklık, iklim araştırmacıları için bir sürpriz oldu.

Çünkü bu durum, normalde gezegenin ortalama sıcaklığını en azından geçici olarak düşürmesi beklenen Pasifik Okyanusu’ndaki La Nina koşulları sırasında meydana geldi.

Dünya yüzeyi son iki yıldır o kadar sıcak ki, bilim insanları yalnızca karbon emisyonlarının açıklayabileceğinden daha fazla sıcaklık artışına neden olabilecek gezegenin kimyasında başka bir şeyin değişmiş olup olmadığını araştırıyor.

EL-NINO VE LA-NINA

Kömür, gaz ve petrol yakmanın yan ürünü olan bu emisyonlar, 2023 ve 2024 yıllarında rekor seviyelere ulaşan küresel ısınmanın ana tetikleyicisi olmaya devam ediyor.

La Nina nedeniyle bilim insanları, bu yılın bir önceki iki yıla kıyasla biraz daha serin geçmesini bekliyordu.

Önceki iki yıl, tam tersi bir hava olayı olan El Nino’nun etkisi altındaydı.

Doğu tropikal Pasifik’teki sular, El Nino ve La Nina koşulları arasında gidip gelerek okyanus ile hava arasındaki ısı dengesini değiştirerek dünya çapında hava koşullarını etkiliyor.

2025 DAHA MI SICAK OLACAK?

Ancak küresel sıcaklıkları etkileyen birçok başka faktör de var. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) iklim bilimci Russell Vose, şu anda 2025’in kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimalinin yüksek olmadığını belirtti.

Ancak geçen yılın aynı döneminde, bilim insanları 2024 hakkında da aynı şeyi söylüyordu ve yanıldılar.

ALASKA VE SİBİRYA GİBİ BÖLGELERDE OLAĞANÜSTÜ SICAKLIK

Avrupa Birliği’nin iklim izleme ajansı Copernicus’a göre, geçen ay Kanada’nın kuzeyi, Alaska, Sibirya, Avustralya’nın bazı bölgeleri ve Antarktika olağanüstü sıcak geçti.

Hudson Körfezi ve Labrador Denizi üzerindeki anormal derecede yüksek sıcaklıklar, Arktik deniz buzunun Ocak ayında şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviyeye düşmesine neden oldu.

Related Posts

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

Bir zamanların vazgeçilmezi artık tarih oldu

Amerikan teknoloji devlerinden Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

Huawei, dayanıklı taşınabilir SSD’sini tanıttı: 2000MB/s aktarım hızı sunuyor

Huawei, profesyoneller ve dış mekan kullanıcıları için tasarlanmış yüksek performanslı taşınabilir SSD’sini duyurdu. Kunling eKitStor Shield 200 isimli SSD, USB-C portu üzerinden USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısıyla 2000 MB/sn’ye kadar aktarım hızına …

Oppo Reno 14 tanıtım öncesi ortaya çıktı

Oppo’nun Reno serisi yeni modeliyle sahne almaya hazırlanıyor. Reno 14 hakkında resmi bir açıklama yapılmasa da, cihazın haziran ayında tanıtılması bekleniyor. Bu tahmin, markanın yılda iki kez model yenileme alışkanlığına dayanıyor. Üstelik …

Trump, NASA bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinde kapsamlı bir kesintiye gidiyor. Ajansın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni bütçe taslağına göre, 2025 mali yılı içinde NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar düşürülmesi planlanıyor. Trump, NASA …

LG, PHOLED ekran teknolojisi ile geliyor!

LG Display, OLED ekran teknolojisinde beklenen devrimi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Şirket, bu ekranların en büyük zayıf halkası olan mavi piksel sorununu çözen mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini açıkladı. LG …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir