76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Kazancı 6 ayda fırladı! Milyoner girişimci, ChatGPT ile para kazanmanın sırrını açıkladı

Yapay zekayla dijital iş modelini dönüştüren girişimci Mason Jones, ChatGPT sayesinde nasıl daha az çalışarak daha çok kazandığını anlattı. Anahtar kelime araştırmasından içerik üretimine kadar pek çok süreci otomatikleştiren Jones, altı ayda beş haneli gelire ulaştı.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

MMA Türkiye, Yeni Siber Güvenlik Kanunu’nu değerlendirdi

Türkiye’nin dijitalleşmede hukuki altyapısını güçlendirdiğini belirten MMA Türkiye, Siber Güvenlik Kanunu’nun yanı sıra yapay zekâya yönelik düzenlemelerin de önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğinin altını çizdi.

Apple’dan yeni Apple Games uygulaması

Teknoloji devi, WWDC 2025 etkinliğinde yeni oyun uygulamasını duyurdu